جفت ارز به زبان ساده:
ارز ملی دو کشور که در کنار هم جفت شده و در بازارهای مالی جهانی همچون فارکس، اساس و بستر معامله میباشند را جفتارز (Currency Pair) مینامند و هر عملی که در این بازار انجام میدهیم (خرید، فروش و …) بر روی این بسترها خواهند بود.
عملکرد جفت ارزها:
ارزش این ارزها نسبت به یکدیگر مدام در حال تغییر است؛ گاهی یکی ارزش بیشتری نسبت به ارز جفت خود پیدا میکند و گاهی کمتر میشود. این تغییر ارزش و نسبت، میتواند به دلایل مختلفی از جمله: خبرهای متعدد سیاسی و اقتصادی، احساسات و حالت روانی معامله گران و یا تصمیم یک بانک مرکزی نسبت به فروش یا خرید مقادیر زیادی از یک ارز باشد.
یک مثال کارآمد:
یکی از جفت ارزهای پر استفاده در بازار جهانی EUR/USD میباشد که یک قیمت یا ارزش عادی برای آن را میتوان حدودا 1.3045 در نظر گرفت. در این جفتارز، به ارز یورو (EUR) ارز پایه و به ارز دلار (USD) ارز وابسته گفته میشود. اختلاف میان ارزش این ارزها، در واقع همان ارزش جفت ارز اختصاصی آنها است، یعنی الان شما برای خرید یک یورو باید مبلغ 1.3045 دلار را پرداخت کنید و برعکس.
حال در مثال بالا وقتی شما یورو خریداری کردید؛ طبیعتا در صورت بیشتر شدن ارزش این جفت ارز، سود کرده و در صورت کم شدن آن متحمل ضرر خواهید شد.
انواع جفت ارزها:
جفت ارزها به دو دسته اصلی جفت ارزهای ماژور (اصلی – Major) و ماینور (فرعی – Minor) تقسیم میشوند؛ در ادامه ی مقاله با تعدادی از آنها آشنا میشویم.
1-EUR/USD: یورو در مقابل دلار آمریکا
2-USD/JPY: دلار آمریکا در مقابل ین ژاپن
3-EUR/GBP: یورو در مقابل پوند بریتانیا
4-AUD/USD: دلار استرالیا در مقابل دلار آمریکا
5-NZD/USD: دلار نیوزلند در مقابل دلار آمریکا
6-USD/CHF: دلار آمریکا در مقابل فرانک سوییس
7-USD/CAD: دلار آمریکا در مقابل دلار کانادا
تعدادی از جفت ارزهای ماینور (فرعی):
1-EUR/SEK: یورو در مقابل کرون سوئد
2-USD/NOK: دلار آمریکا در مقابل کرون نروژ
3-AUD/CHF: دلار استرالیا در مقابل فرانک سوییس
4-USD/DKK: دلار آمریکا در مقابل کرون دانمارک
5-USD/SGD: دلار آمریکا در مقابل دلار سنگاپور
6-NZD/CHF: دلار نیوزلند در مقابل فرانک سوییس
7-AUD/CAD: دلار استرالیا در مقابل دلار کانادا