شاید برایتان جالب باشد که نقاطی در نمودارها وجود دارند که اغلب تریدرها (چه تازه واردها و چه باتجربه های بازار) و حتی موسسات مالی رده بالا آن ها را مشاهده، بررسی و دنبال کرده و نسبت به آن ها واکنش نشان می دهند. جالب تر این است که این نقاط از قبل مشخص هستند و در شروع هر روز، هفته یا ماه معاملاتی می توان آن ها را با چند فرمول ریاضی ساده تعیین کرد. این نقاط پیوت پوینت (Pivot Point) نام دارند.
شاید با خودتان فکر کنید پیوت پوینت ها از قبل مشخص و در دسترس همه تریدرها هستند؛ پس احتمالا استفاده از آنها چندان فایده ای ندارد!
ولی همین قابلیت محاسبه و پیشبینی است که باعث محبوب بودن این نقاط جادویی می شود! به این ترتیب که برخورد قیمت به پیوت پوینت ها واکنش بسیاری از معامله گران را به همراه خواهد داشت، این واکنش ها به شروع یک حرکت در بازار منجر می شوند و تشخیص جهت این حرکت می تواند به سود ما ختم شود! به همین سادگی!
شما عزیزان با خواندن این مقاله علاوه بر یک سورپرایز رایگان، یاد میگیرید که چطور این نقاط جادویی رو محاسبه کرده و از اونها در استراتژی معاملاتی خودتون استفاده کنید.
اول از همه بیایید تا دو مفهوم اساسی تحلیل تکنیکال در بازار فارکس یعنی حمایت و مقاومت رو مرور کنیم.
حمایت در بازار فارکس:
به طور معمول حمایت به ناحیه یا نقطهای اشاره دارد که قیمتها در آن به پایین ترین سطحی که میتوانند برسند، رسیده اند؛ در نتیجه کاهش قیمت متوقف شده و بازار از این نقطه به سمت افزایش قیمت تغییر مسیر می دهد. به عبارت دیگر، حمایت نقطهای است که در آن تقاضا برای یک ارز یا جفت ارز افزایش مییابد و این افزایش تقاضا باعث میشود که قیمت از این نقطه به سمت بالا حرکت کند.
مقاومت در بازار فارکس:
مقاومت برعکس حمایت است و به طور معمول به ناحیه یا نقطهای اشاره دارد که قیمتها در آن به بالاترین سطحی که میتوانند برسند، رسیده اند؛ در نتیجه افزایش قیمت متوقف شده و بازار از این نقطه به سمت کاهش قیمت تغییر مسیر می دهد. به عبارت دیگر، مقاومت نقطهای است که در آن تقاضا برای یک جفت ارز کاهش مییابد و این کاهش تقاضا باعث میشود که قیمت از این نقطه به سمت پایین حرکت کند.
حمایتها و مقاومتها به تریدر کمک میکنند تا نقاط ورود و خروج مناسبی را برای معاملات خود تعیین کرده و برنامه معاملاتی خود را شکل دهد.
معرفی انواع پیوت پوینت ها:
تا به اینجا فهمیدیم که پیوت پوینت ها از جمله ابزارهای بسیار مهم و کاربردی برای تحلیل تکنیکال هستند و در تعیین سطوح کلیدی بازار نقشی اساسی دارند؛ اما رایج ترین آنها کدام هستند؟
متداول ترین پیوت پوینت ها شامل نقاط PP (پیوت پوینت اصلی)، R1,R2,R3 (مقاومت های یک، دو و سه) و S1,S2,S3 (حمایت های یک، دو و سه) می باشند.
محاسبه پیوت پوینت ها:
برای محاسبه پیوت پوینت ها به قیمت حداقلی (LOW – کف) و حداکثری (HIGH – سقف) در یک دوره زمانی (معمولاً روزانه) نیاز داریم. این نقاط معمولاً به صورت زیر محاسبه میشوند:
اما شما همراهان عزیز بَفلو نیازی نیست که نگران این فرمول ها و محاسبات باشید! چون بَفلو هواتونو داره ؛)
ما یک ابزار کاربردی داریم که علاوه بر محاسبه این نقاط ، اون ها رو روی چارت هم نشون میده! فقط کافیه فرم زیر رو پر کنید تا این ابزار رو به صورت رایگان دریافت کنید.
کاربردهای پیوت پوینت در بازار فارکس:
پیوت پوینتها کاربردهای متعددی دارند؛ ولی مهمترین آنها شامل موارد زیر می شوند:
- تعیین سطوح مهم پشتیبانی و مقاومت برای تصمیمگیری و برنامه ریزی معاملاتی.
- تعیین نقاط ورود و خروج معاملات برای بهرهبرداری از سطوح پشتیبانی و مقاومت.
- تحلیل جریان قیمت و تغییرات سریع آن.
استراتژیهای ترید با استفاده از پیوت پوینتها:
استفاده از پیوت پوینتها برای شناسایی نقاط ورود و خروج معاملات، حتی برای کسانی که آشنایی کمی با بازار فارکس دارند هم (به شرط مدیریت ریسک) سود آور خواهد بود؛ اما میتوانیم برای دقت بالاتر در معاملاتمان آن را با دیگر شاخصها و ابزارهای تحلیلی نیز ترکیب کنیم. استراتژی های زیر از جمله محبوب ترین استراتژی های بر پایه پیوت پوینت ها هستند.
1. استراتژی Pivot Breakout:
این استراتژی بر پایه شکسته شدن سطوح پیوت پوینت و ورود به معامله در جهت حرکت بازار است. به عنوان مثال اگر یک کندل قدرتمند در بالای خطوط مقاومت (و یا در پایین خطوط حمایت) بسته شود؛ از این استراتژی استفاده می کنیم. البته برای تایید ورود به معامله و اطمینان بیشتر میتوانیم از ابزارهای دیگری مانند میانگین های متحرک (moving average) و یا حتی حرکت قبلی قیمت استفاده کنیم؛ به عنوان مثال برای تایید سیگنال خرید اگر کندل مورد نظر بالاتر از چند کندل قبلی خود بسته شده باشد، احتمال سود آوری معامله ما بیشتر خواهد بود.
2. استراتژی Pivot Reversal:
در این استراتژی دقیقا برعکس استراتژی Pivot Breakout عمل میکنیم؛ یعنی تلاش ما بر این است تا با شناسایی الگوهایی در نقاط پیوت پوینتها (به ویژه در سطوح مقاومت و پشتیبانی) نشانههایی پیدا کنیم که سیگنالی در خلاف جهت کنونی بازار می دهند. به عنوان مثال، اگر قیمت به سطح مقاومت R2 برسد و الگوی مناسبی برای تغییر جهت شکل بگیرد و یا اینکه قیمت همزمان با برخورد به مقاومت، به یک مووینگ اوریج و یا خطوط بالینگر بندز برخورد داشته باشد؛ ما از این استراتژی استفاده می کنیم.
به یاد داشته باشید که یکی از نشانه های مهم برای تشخیص reversal (تغییر جهت قیمت)، این است که این تغییر جهت در گذشته بازار نیز رخ داده باشد؛ یعنی در گذشته نزدیک، قیمت پس از برخورد به سطح مقاومت یا حمایت پیوت مورد نظر ما تغییر جهت داده باشد.
3. استراتژی Pivot Combined with Moving Averages:
در این استراتژی همانطور که از اسم آن پیداست؛ پیوت پوینتها با مووینگ اوریج ها (Moving Averages) ترکیب میشوند. در حقیقت ما در این استراتژی میتوانیم با استفاده از مووینگ اوریج ساده (SMA) و مووینگ اوریج اکسپوننشال (EMA) با دورههای زمانی مختلف؛ نقاط ورود و خروج معاملات خود را تعیین کنیم. به عنوان مثال اگر قیمت از نقطه پیوت پوینت یا R1,R2,R3 به سمت بالا حرکت کند و از SMA 50 رد شود؛ میتواند نشانه ای برای ورود به معامله خرید باشد.
4. استراتژی Pivot with Fibonacci Retracement:
در این استراتژی، ما پیوت پوینتها را با سطوح بازگشت فیبوناچی ترکیب میکنیم؛ چراکه با استفاده از این دو ابزار میتوانیم نقاط ورود و خروج معاملات خود را با دقت بیشتری تعیین کنیم. به عنوان مثال، اگر قیمت به سطح مقاومت R1 برسد و یک سطح بازگشت فیبوناچی 61.8٪ نیز در همان نقطه وجود داشته باشد؛ ما یک نقطه مطلوب برای ورود به معامله خواهیم داشت.
نکته: توجه داشته باشید قبل از استفاده از هر استراتژی، حتماً به میزان کافی در مورد آن تحقیق و سپس آن را در یک حساب تجربی (دمو) تمرین کنید تا از نحوه و شرایط کارکرد آن آگاهی کامل پیدا کنید. همچنین همیشه مدیریت ریسک مناسب را در نظر داشته باشید و بازار را با دقت و توجه دنبال کنید.
نتیجهگیری
پیوت پوینتها از جمله ابزارهای قدرتمند برای تحلیل تکنیکال بازار فارکس هستند که می توانند برای تمامی معامله گران بازار فارکس مفید واقع شوند. بهترین ویژگی این نقاط جادویی بازار این است که از پیش قابل محاسبه هستند و به همین دلیل حجم بسیار زیادی از معامله گران نسبت به آن ها واکنش نشان می دهند و شما عزیزان می توانید با مطالعه و تمرین از این ابزار کاربردی برای بهبود عملکرد ترید خود استفاده کنید؛ فقط مطمئن باشید که نکات زیر را در برنامه معاملاتی خود رعایت می کنید:
- در انتخاب دورههای زمانی مناسب برای محاسبه پیوت پوینت دقت کنید.
- مؤلفههای دیگری مانند میانگین حجم معاملات را برای تحلیل دقیقتر بازار در نظر داشته باشید.
- یک سیستم مدیریت ریسک مناسب ایجاد کنید و به آن پایبند بمانید.